Ett 50-tal personer hade letat sig till Hamrinsberget på torsdagsmorgonen. Foto: Alex Wahlberg

Anordnade gudstjänst på Hamrinsberget

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen anordnade Ålidhems församling en gökotta på Hamrinsberget. Att vara utomhus på ett högt berg är en tradition som ger en extra känsla menar församlingsledaren.

Mellan klockan åtta och nio anordnade Ålidhems församling idag en gökotta på Hamrinsberget i Umeå. Ett 50-tal personer var på plats och enligt församlingsledaren Lisa Tegby är det lite extra speciellt att ha gudstjänsten utomhus.

– Det är lite annorlunda att ha ute, man har sittunderlag eller sitter på stenar. Vi har ingen orgel utan en trumpetare med oss och en liten kör. Jag har inga liturgiska kläder utan jeans och prästskjorta. Kören sjunger och fåglar ackompanjerar samtidigt som man tittar ut över stan, det är häftigt.

Gammal tradition

Att anordna en gudstjänst på ett berg är inget nytt. Enligt kristen tradition är det vanligt förekommande på just kristi himmelsfärdsdagen och så vitt Lisa Tegby vet har Hamrinsberget haft gökottor sedan 1940-talet.

– Det är tradition att ha en gudsjänst på ett högt berg på kristi himmelsfärdsdagen, då gick jesus med lärljungarna till ett berg och sa att nu ser ni mig inget mer men jag är med er. Jag har varit i Jerusalem också och firat på ett berg där och för oss blir det en härlig känsla att få vara utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.