Arkivbild Foto: TT

Anställd slår larm: ”Måste välja vem som ska ramla”

Uppdaterad
Publicerad

Boendet har vid flera tillfällen, under flera års tid, fått kritik från både anhöriga och IVO. Nu berättar en anställd på Dragonens äldrecenter om missförhållandena och stressen som gör att både personal och boende får lida.

– Det händer att personer ramlar och får fel medicin, säger den anställde.

Den anställda har arbetat på Dragonens äldrecenter i ett antal år och berättar nu om en stressig och tung arbetsmiljö där personalen oftast bara hinner med det absolut nödvändigaste.

Enligt den anställde är det ständigt nya vikarier i rullning vilket gör det svårt att få till trygga rutiner.

Dragonens Äldrecenter

– Det är för jävligt. Personalen har inget engagemang längre. Det är jättetungt, vi hinner inte det vi vill, säger den anställde.

Vid Inspektionen för vård och omsorg, som är tillsynsmyndighet, säger enhetschef Carina Ragnarsson att man haft flera ärenden på Dragonens äldrecenter och att det är möjligt att ytterligare ärenden öppnas om fler klagomål kommer in.

Björn Hammar som är biträdande verksamhetschef för vård och omsorg på Umeå kommun menar att eftersom vårdyrket är pressande så hinns bara det absolut nödvändigaste med i vården.

– Jag kan bekräfta att vårdyrket är tungt och stressigt. Det ser ut så med den personalbudget vi har, säger Björn Hammar till SVT.

LÄS MER: Chefen svarar på kritiken

Fel vid medicinering och dödsfall

Personalbristen och stressen har redan lett till allvarliga händelser.

– Det har varit mycket felmedicineringar. Det har hänt att boende fått fel medicin, men framförallt att medicinen glöms bort, säger den anställde på Dragonens äldrecenter till SVT.

Det har även skett misstag i samband med dödsfall.

– Anhöriga kontaktades inte på flera dagar i samband med att en boende fick försämrat mående. De hade ingen aning om att personen låg för döden. De hann aldrig fram i tid.

Flera av de boende har rörelselarm. Men ibland går flera larm samtidigt och ibland är personal redan i full färd med att hjälp någon annan på boendet.

LÄS MER: Facket: Mer pengar måste skjutas till äldrevården

Måste välja vem som ska ramla

– Då måste man välja vem man ska springa till. Man måste försöka tänka vem som klarar sig bäst, vem som gör sig minst illa om den ramlar.

– Man hoppas alltid att ingen har ramlat, men det händer.

Under nätterna ska personal ringa en nattpatrull som ska kunna rycka ut och hjälpa till. Men det fungerar oftast inte.

– Om man behöver hjälp klockan 03 kanske de kan komma vid 05. Då är det inte lönt att ringa. Nattsköterskorna har hela Umeå och kan vara i Sävar eller Holmsund.

LÄS MER: Inger tvingas vårda sin make själv – litar inte på personalen

Det finns en springare som ska stötta upp och hjälpa till där det behövs. Men den personen blir ofta satt på vak hos personer med stor fallrisk eller täcker upp vid sjukdom hos personal, vilket innebär att det oftast inte finns någon hjälp att få.

– Det finns patienter på alla avdelningar som är oroliga och skulle behöva ha vak, men som inte ha det.

Den anställde säger att personal och vikarier är duktiga och gör sitt allra bästa, men att det inte räcker.

Ingen har det bra på äldreboendet

– Varken vi som jobbar eller de som bor på Dragonen har det bra.

Skulle du lämna din egen mamma på Dragonens äldrecenter?

– Nej. Då skulle jag hellre ha henne hemma hos mig.

Enligt den anställde har personal tagit upp situationen med chefer, men att svaret alltid blir att det inte finns pengar till mer personal.

– Vi har tre chefer. Ta bort en chef och sätt en extra person på golvet istället. Mer personal är det enda som kan göra situationen bättre.

Den anställde skulle gärna ge upp sin löneökning om det resulterade i fler anställda.

Struntar i löneökningen – om det anställs fler

– Jag skiter i några tusenlappar om vi får vara fler på golvet. Det är inte värdigt att ha det så här, varken för de boende eller de som jobbar.

Personen som SVT pratat med önskar att personalen skulle ha tid att sätta guldkant på vardagen för de boende.

– Tänk om man hade tid att hjälpa någon att fixa håret, eller att ta med någon ut en stund. Det hinner vi nästa aldrig.

Har de gamla sällskap eller någon att prata med?

– Om det kommer någon anhörig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dragonens Äldrecenter

Mer i ämnet