Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ingrid Leirnes berätta om konsekvenserna efter insändaren Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ingrid omplacerades efter coronakritik – kräver skadestånd av Region Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes i Bureå kritiserade sin arbetsgivare för att bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och menar att hon omplacerades på grund av det. Fackförbundet Vision ser det som olaglig bestraffning och begär skadestånd av Region Västerbotten.

Det är coronatider och Ingrid Leirnes, som också är skyddsombud, är inte överens med chefen. De har enligt henne diskuterat vad hon anser är att bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi har fått veta att det är okej att vara lite småkrasslig på jobbet eftersom det inte går att bedriva en verksamhet om alla skulle vara hemma och sjuka och det upprörde mig, berättar hon.

Hon skrev en kort insändare i en lokaltidning om situationen vid hälsocentralen i Bureå. I klippet berättar Ingrid Leirnes om de för henne drastiska konsekvenserna.

”Tycker att allmänheten ska få veta”

Hon menar att hon inte kan ha missuppfattat sina chefer eftersom de hade flera samtal i samband med att insändaren publicerades.

Men hade du kunnat vara smidigare?

– Säkert, det går alltid att göra mer, men jag tycker att jag försökte och att allmänheten ska få veta.

Stöd har hon fått från facket Vision som menar att en rad fel har begåtts. Det handlar om allt från att hon bestraffats för att ha använt sin meddelarfrihet till att hon enligt fackförbundet utsatts för kränkande särbehandling.

Ingrid Tjärnlund som är avdelningschef vid hälsocentralen i Bureå tillbakavisar kritiken och framhåller att hon har en annan bild, men vill liksom andra inom Region Västerbotten vänta med kommentarerna tills efter tvisteförhandlingen som inleds på måndag och beräknas klara tidigast 18 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet