Foto: SVT.

Ansvarig politiker: ”Hon har rätt boende”

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämndens socialdemokratiske ordförande Kenneth Fahlesson säger sig förstå Jenny Johanssons situation. Men han står fortfarande fast vid att hennes behov inte är så stora att de kräver ett särskilt boende. 

Enligt honom är den springande punkten att hon inte behöver stöd dygnet runt.

– Utifrån det har biståndsbedömare kommit fram till att man ska ge henne hemtjänstinsatser och det är vad jag också tycker är rätt att göra i det här läget, kommenterar Kenneth Fahlesson (S).

Ledsen att hon ramlat

Men hon klarar sig ju inte särskilt bra själv och nu har hon dessutom ramlat och slagit sig igen?

– Jag blir ledsen att höra att hon ramlat. Då måste ju personalen som är där ta reda på orsaken och vidta åtgärder så att det inte händer igen.

Tycker du inte att det är rätt uppenbart att Jenny Johansson har större behov än vad Skellefteå kommun erbjuder?

– Vår målsättning är att hon ska få det stöd hon behöver och det är vad vi jobbar med nu. Och sen ska ju bedömningen vara lika för alla.

Ska hitta bra lösning

Har du själv funderat över hur de här biståndsbedömningarna går till när det nu är så svårt att få ett särskilt boende, att regelverket är för snävt och fyrkantigt?

– Det är klart att jag har gjort det, men man måste ju göra en helhetsbedömning och se om hemtjänsten klarar av att uppfylla behoven och det tycker jag att den gör idag.

Kenneth Fahlesson är ändå övertygad om att de tillsammans framöver kommer att hitta bra lösningar för Jenny.

Ansökningar och avslag särskilt boende Skellefteå 2017

Enligt socialnämnden i Skellefteå är det 347 unika personer som i år ansökt om särskilt boende. Av dem har 35 fått avslag. Socialnämnden redovisar också 150 fler platser i särskilt boende jämfört med andra kommuner i landet och riket i stort. Senaste brukarmätningen visar att runt 90 procent av de äldre som svarat känner sig trygg hemma med hemtjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.