Från och med nästa vecka blir antikroppstester tillgängliga i Västerbotten. Foto: SVT / Mikael Assmundsson

Antikroppstester blir tillgängliga i länet från nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka kommer antikroppstester bli tillgängliga i länet. De som kommer ha möjlighet att testa sig är vuxna och ungdomar från det år de fyller 16.

Från och med nästa vecka blir antikroppstester tillgängliga i Västerbotten.

– Många har efterfrågat möjligheten att testa sig för att få veta om man har antikroppar mot covid-19 och vi kan nu erbjuda det för allmänheten. Det finns ett behov eftersom många som hade symtom i våras inte kunde provtas då, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

De som kommer att ha möjlighet att göra antikroppstester är vuxna och ungdomar från det år de fyller 16. Och du får göra ett antikroppstest om du fyller minst ett av följande kriterier:

• Du har varit sjuk men inte gjort något PCR-test när du hade symtom

• Någon i din familj eller person du umgåtts med har haft bekräftad covid-19, men du har själv inte provtagits eller tagit ett test som visade negativt provsvar

• Du har varit sjuk och har personer i din omgivning som är över 70 år eller som av annan anledning riskerar bli svårt sjuk i covid-19.

– Det är viktigt att resurserna för provtagning och analys används där de behövs. Därför ska du inte ta ett antikroppstest om du inte har haft symtom och heller inte umgåtts med något som har bekräftad covid-19, säger Gunilla Persson.

Antikroppar sannolikt ett skydd

Folkhälsomyndigheten bedömer att den som har utvecklat antikroppar sannolikt har ett skydd mot covid-19 som varar upp till ett halvår från det att du fått ditt testresultat.

– Om du har antikroppar mot covid-19 minskar risken att du smittas och därmed minskar även risken att du för smittan vidare till andra. Det är ändå viktigt att fortsätta följa de råd som finns för att minska smittspridningen i samhället, säger Gunilla Persson.

Ett antikroppstest kostar 200 kronor och ingår inte i högkostnadsskyddet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.