Arterna man kan hitta vid havet skiljer sig mycket åt på olika håll i Sverige. Foto: Hasse Holmberg, TT

App ska ge koll på djur och växter på havsutflykten

Publicerad

Vill du få koll på vilka växter och djur du möter när du åker båt eller badar i sommar? I ett samarbete mellan flera universitet har en digital fälthandbok skapats, med 400 arter från landets alla havsområden. 

På sajten Livet i havet, som även finns som app, kan du hitta de vanligaste djur- och växtarterna, läsa om hur de lever och om hur havet fungerar. 

Sajten har nyligen uppdaterats med arter från havsmiljön vid västkusten. Appen kan också ge en bild av hur olika havsområden skiljer sig åt. 

– Vad man kan hitta i strandkanten skiljer så mycket längs vår långa kust. Bottniska viken är relativt utsötat, och de arter man hittar här är ofta inte desamma som de som finns i Stockholms skärgård eller vid Västerhavets kust, säger Kristina Viklund, kommunikatör vid Umeå marina forskningscentrum, och en av dem som utvecklat Livet i havet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer