Arbetare fick fingertoppar avskurna

Publicerad

En arbetare vid en industri i Västerbottens län fick sina fingrar avskurna på grund av en defekt maskin. Nu döms företaget att betala 200 000 kronor i företagsbot.

Det var under 2014 som en kvinnlig arbetare vid en industri i Västerbottens län arbetade vid en skadad maskin. På grund av maskinens defekter var man tvungen att manuellt åtgärda när det blev stopp.

På maskinen fanns roterande knivar och när arbetaren skulle åtgärda att maskinen krånglade kom fingrarna på hennes ena hand i kontakt med en av de roterande knivarna och två fingertoppar skars av.

Skyldiga till kroppsskada

Händelsen har utretts av åklagare som menar att företaget av oaktsamhet brutit mot arbetsmiljölagen gällande förebyggande av olycksfall och är skyldiga till att ha orsakat arbetstagaren kroppsskada.

Döms till böter

I strafföreläggandet framgår, enligt åklagaren, att ansvariga företrädare med skyddsansvar inte regelbundet undersökt arbetsförhållandena och bedömt riskerna.

– Då hade riskerna uppmärksammats och olyckan hade med hög grad av sannolikhet inte inträffat, skriver åklagaren i strafföreläggandet.

Nu döms företaget till ett strafföreläggande och man ska betala 200 000 kronor i företagsbot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer