Arkivbild. Mattias Lundgren, ordförande ST-facket på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen går vidare med uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

1 600 personer fick idag beskedet att de får lämna Arbetsförmedlingen. Någon exakt siffra på hur många som sagts upp i Västerbotten har varken myndighetens presstjänst eller fackförbundet ST än. Först efter sommaren räknar man med att alla uppsägningar är klara.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare rapporterat att en första våg av uppsägningar drabbat totalt 37 anställda i länet, varav 26 i Umeå-regionen. Då var det främst arbetsförmedlare som fick besked om uppsägningar.

Under måndagen och tisdagen har än fler fått besked om uppsägning.

–Någon exakt siffra för hur många som sagts upp i Västerbotten har jag inte. Men det som har tillkommit är bland annat administratörer och fastighetsskötare, säger Mattias Lundgren, ordförande för ST-facket på Arbetsförmedlingen i Västerbotten och Norrbotten.

Enligt Arbetsförmedlingens presstjänst så är det även personer som sitter på plats i Västerbotten men har tjänsten förlagd i exempelvis Stockholm som nu påverkas.

– Jag hoppas få siffror på hur många som drabbats i Västerbotten och Norrbotten nu under eftermiddagen från HR, säger Lotta Edman vid Arbetsförmedlingens presstjänst.

Uppgivenhet på kontoren

Mattias Lundgren säger att Västerbotten, och främst Umeå är hårdast drabbat av uppsägningar i de två nordligaste länen. Han beskriver stämningen på kontoren han besökt som mer är uppgiven.

– Om det var uppgivet när varslen kom så är det värre nu. Även de som blir kvar är uppgivna och har svårt att ta in det hela samt hur de ska få verksamheten att fortgå.

Först efter sommaren kommer det att gå att se exakt hur många som sagts upp i länet.

– Chefsledet är kvar, men det största har varit. Först efter sommaren vet vi exakt hur många som sagts upp, säger Mattias Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.