Foto: TT

Inlandskommunerna som klår Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten är i snitt nere på sju procent i länet. Bäst siffror är det i Malå och Sorsele, där arbetslösheten är lägre än i Stockholm.

Där är minskningen förvisso liten sedan förra året, men arbetslösheten är trots det nere på dryga fem procent, vilket är lägre än i huvudstaden.

– Det är svårt att veta exakt vad det beror på, att arbetslösheten är förhållandevis i Sorsele. Men säsongsjobbet kan tänkas bidra, att fok jobbar på biltesten på vintern och inom skogsnäringen på sommaren, säger Elin Bergarp, tillväxtchef på Sorsele kommun.

– Det kan också vara så att helt enkelt går bra för dessa kommuner. Att de som söker jobb matchar de jobb som ligger ute, säger Anna Norin, utredare på Region Västerbotten.

Arbetslösheten dalar

Ser man till hela länet har arbetslösheten i snitt minskat med fyra procent, visar Arbetsförmedlingens siffror från februari i år, som jämförts med februari 2015.

– Det är glädjande att arbetslösheten fortsätter att gå ner, säger Anna Viklund, arbetsförmedlingschef i Skellefteå och talesperson för Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Fortsatt hög arbetslöshet för utrikesfödda

Fortfarande har vissa grupper svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden. Till exempel nyanlända, funktionshindrade och personer utan gymnasieutbildning.

Närmare en fjärdedel av utrikesfödda är arbetslösa, jämfört med drygt fem procent av svenskfödda.

Ungdomsarbetslösheten minskat mest

Trenden att allt fler ungdomar lämnar arbetslösheten för ett arbete fortsätter också. Jämfört med februari i fjol har antalet arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år minskat med 16 procent i Västerbotten.

– Arbetslösheten har alltså minskat fyra gånger så snabbt bland ungdomarna jämfört med genomsnittet för de arbetslösa, säger Anna Viklund. Det är en riktigt glädjande utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.