17-åriga Rebecka Andersson fick ta emot priset som årets Doroteabo. Foto: Ulf Eriksson

Årets Doroteabo korades

Uppdaterad
Publicerad
Under lördagen firades Doroteadagen tillsammans med samernas nationaldag i Dorotea. Rebecka Andersson blev även utsedd till årets Doroteabo.

Festligheterna inleddes redan under fredagen med en volleybollturnering och fortsatte sedan under lördagen då deltagarna kunde ta del av både invigningstal på torget av den nya kommunchefen Joakim Eriksson, fotoutställningar och vernissager.

– Doroteadagen har ett stort värde för invånarna, det är helt fantastiskt att så många kommit hit. Att samtidigt få fira samernas nationaldag gör det hela ännu trevligare, sa Joakim Eriksson vid invigningen.

– Den här dagen står för gemenskap, sammanhållning, tillhörighet och framtidstro, avslutar han.

Årets Doroteabo korades

Dessutom delades ungdomsstipendiet ut till årets Doroteabo och i år blev det 17-åriga Rebecka Andersson som fick ta emot priset. Rebecka Andersson går på Skyttegymnasiet i Strömstund och tävlar i dagarna i den internationella tävlingen Intershoot i Holland. 

”En tjej som under 2015 gjort mycket bra ifrån sig både internationellt och inom Sverige.” Så löd en del av motiveringen.

”Hade ingen aning”

SVT Nyheter Västerbotten når henne över telefon.

– Jag hade ingen aning om att jag var aktuell att bli årets Doroteabo. Det kom som en chock och det känns väldigt roligt, säger Rebecka Andersson.

Tog personbästa i Holland

Rebecka tog personbästa i pistolskytte under dagarna i Holland med 379 poäng och gick till final samtliga tre dagar.

Härnäst väntar luftvapens-EM i Ungern vecka 8.

– Jag är tillbaka i Dorotea till veckan, då ska jag fira ordentligt, säger Rebecka Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer