• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT/SVT

Hockeylag tvingas flytta ned i serien

Åsele IK och Lycksele SK:s ishockeysektioner var inställda på fortsatt spel i division två i höst. Men igår kom beskedet att de tvingas ned i division tre av Västerbottens ishockeyförbund.- Det är en katastrof det här, säger Robert Ohlsson, ordförande för ÅIK:s ishockeysektion.

Folkbladets och Västerbotten-Kurirens sportredaktion var först med att rapportera om beslutet.

I Åsele har det de senaste åren pågått en gedigen hockeysatsning. Utländska spelare har värvats och klubben har hela tiden haft som målsättning att spela i division två eller högre. Efter jul gick man tillsammans med Lycksele och fyra andra lag in i en fortsättningsserie och fick höra att division två-kontraktet var säkert även inför kommande säsong.

– Vi gick in i en fortsättningsserie efter jul och fick då höra att ingen kommer ramla ur. Det framgår förvisso av seriebestämmelserna att lag sju och åtta i serien kommer flyttas ned, men så många lag fanns inte i år, säger Robert Ohlsson, ordförande för ÅIK:s ishockeysektion.

LÄS MER: Åsele IK får förstärkning av utländska spelare

Åsele och Lycksele placerade sig som femma och sexa, sist i serien, men enligt Ohlsson har det inte hänt tidigare att man flyttat ned lag i ett sådant läge. En nedflyttning vore ödesdigert för klubben.

– Vi har har haft otroligt positiva vindar, och nu står vi plötsligt och kämpar i otrolig motvind. Kommunen har gått in med pengar för en ny sarg och ska renovera taket i ishallen, samtidigt som nu sponsorer drar sig ur. Dessutom hade vi gjort klart med en fyra-fem nya spelare som är på väg hit men som nu letar sig till andra klubbar, säger Ohlsson.

”Har varit inställda på spel i division två”

Nedflytten innebär även tunga förutsättningar för Lycksele SK som påbörjat en satsning med hockeygymnasium i inlandet.

– Vi har inte rustat på samma sätt som Åsele, men har varit inställda på spel i division två. Där måste vi ju spela, åtminstone på sikt, om det ska fungera att ha ett hockeygymnasium här. Tanken är att juniorer ska kunna få chansen att spela i a-laget, och då är trean kanske inte så optimal, säger Hannes Fernstrand, medlem i LSK:s sportgrupp.

LÄS MER: Startar det enda juniorhockeylaget i inlandet

Båda klubbarna menar att det stora problemet är hur förbundet har skött ärendet.

– Kommunikation har varit obefintlig. Det kom ett mejl från förbundet igår om hur serien ska se ut, vilket är den enda kommunikation vi haft. Det är helt värdelöst, säger Robert Ohlsson, ordförande för ÅIK:s ishockeysektion.

”Med tre lag blir det ingen serie”

Förbundet menar att anledningen till nedflyttningen är att det inte går att ha en serie med bara tre lag i  och att de behöver få ihop lag till den lägre serien.

– Med två eller tre lag blir det ingen serie. Det blir alldeles för få matcher på en vinter, säger Göran Svanberg, ishockeyförbundets ordförande i Västerbotten.

”Förstår upprördheten”

Göran Sandberg medger att förbundet skött ärendet dåligt.

– De fel som förbundet gjort är att det varit dålig kommunikation och att de fick beskedet försent. Jag förstår upprördheten, säger Svanberg.

Kan finnas lösning

Under fredagen ska klubbarna ha ett blixtinkallat möte med förbundets huvudstyrelsen för att diskutera saken vidare.

– Det är möjligt att det går att hitta en kompromiss, säger Svanberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer