Åsele kommunfullmäktige samlades i ett digitalt extrainsatt möte under torsdagen den 14 januari. I klippet kan du höra kommunalrådet om nedskärningen. Foto: Skärmdump Youtube

Åsele skär ner på boendeplatser – stora sparkrav

Uppdaterad
Publicerad

Under ett extrainsatt kommunfullmäktige, som genomfördes digitalt, tog en majoritet beslutet att skära ner på särskilda boendeplatser i Åsele.

Stora sparkrav och budgetunderskott på 8,5 miljoner kronor i Socialtjänsten i Åsele gör att en majoritet i kommunfullmäktige nu beslutat att minska antalet platser på boendet Duvan i Fredrika.

Beslutet togs under ett extrainsatt möte efter att frågan sköts upp i december.

– Alla andra kommuner i Sverige klarar sig med mindre platser, då är det logiskt att det borde vi även göra här. Det finns kommuner som ligger på samma nivå (äldre) som vi och har färre särbo-platser och klarar av sin budget, sade kommunfullmäktiges ordförande, Linnea Lindberg (ÅP), under mötet.

Hon fortsätter:

– Det gör ju inte vi, vi ligger på underskott sen många år tillbaka och det gör vi fortsättningsvis också om vi inte tar det här beslutet.

Oppositionen: ”Äldre ska kunna bo självständigt”

Vice ordförande i kommunfullmäktige, Sylvia Samuelsson (C), är dock kritisk till sparförslaget.

– Ska vi diskutera äldreomsorg måste vi även ta med vilka andra boendeformer andra kommuner erbjuder, socialtjänstlagen säger ju att äldre ska kunna bo självständigt under trygga förhållanden, sade hon under mötet.

Hon menar att det inte nödvändigtvis är rättvisande att jämföra sig med andra kommuner då de kanske erbjuda sina medborgare andra sorters boenden.

– Konflikten är väldigt tydlig, som äldre i Åsele kommun så måste jag kunna ha valfrihet. Att göra den här stora nedskärningen i äldreomsorgen utan att kunna erbjuda alternativ är allvarligt, fortsatte Sylvia Samuelsson (C) senare under mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.