Hör vad Åseleborna tycker om det statliga servicekontoret. Foto: SVT

Åseleborna välkomnar statliga servicekontor

Uppdaterad
Publicerad

I budgeten igår kom beskedet att Åsele kommun får ett statligt servicekontor. Och Åseleborna tycker att det är på tiden att staten kommer tillbaka igen.

– Det var på tiden. Äntligen, säger Martin Göransson som bott hela livet i Åsele.

I november lägger Arbetsförmedlingen ned i Åsele. Polisen har bara öppet fyra timmar i veckan och Försäkringskassan är nedlagd sedan länge. Men nu återvänder den statliga närvaron till kommunen.

– Det blir väl bra att vi i Åsele inte glömts bort. Det har länge varit så att vi hamnat vid sidan under lång tid, säger Maria Orresol från Åsele.

Eva-Maj Östholm Markby jobbade på försäkringskassan i Åsele på 90 talet. Idag är en spiralltrappa det enda som är kvar av kassan i Åsele. Det var en annan tid på då säger hon.

– Vi var tvungen att borra upp ett hål i taket och sätta i en ny spiraltrappa. Vi var 8-10 anställda och behövde mer utrymme så trappan köptes in. Nu är kassan nedlagd i Åsele sedan länge. Kul att det blir ett servicekontor. Det behövs här, säger Eva-Maj Östholm Markby.

Gav bara två jobb i Sorsele

Sorsele fick ett statligt servicekontor för en tid sedan. Kontoret där gav bara två nya jobb. Trots det är kommunchefen i Sorsele glad över satsningen.

– Det är klart att det spelar stor roll. Sedan tog det tid innan folk visste att det fanns här. Det blir ett helt annat läge och finns stora möjligheter med ett sådant här kontor, säger Charlotta Tarras-Wahlberg, kommunchef Sorsele.

Och Kalle Birgerson, näringslivschef i Åsele, är inne på samma spår:

– Det handlar inte om jobb även om det är viktigt. Det handlar om något helt annat, säger Kalle Birgerson och fortsätter:

– Det är en symbolhandling som visar att även Åsele finns i Sverige. Det är viktigt att staten finns på plats också här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.