Erik Bergkvist (S) och några västerbottningar på stan ger sin syn på ett eventuellt brobygge över Kvarken. Foto: Stefan Brännström/SVT

Åsikterna går isär om bro över Kvarken

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en bro mellan Umeå och Vasa har varit pausade i många år, men nu har frågan aktualiserats på nytt. En ny utredning menar att ett brobygge skulle löna sig, och EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) håller med.

– Det skulle spara både tid och miljö, säger han.

Tidigare i veckan kunde SVT Västerbotten berätta att en ny utredning väckt liv i förslaget att bygga en bro över Kvarken. En bro som beräknas kosta mellan 30 och 50 miljarder kronor.

”Skulle helt förändra transportmöjligheterna”

Utredningen, gjord av två finska experter, menar att nyttan av en bro skulle vara stor för bland annat godstrafik. Tid hade tjänats på att slippa åka över gränsen vid Haparanda, eller ta färjan som är mer känslig för dåligt väder och strejker.

Erik Bergkvist, socialdemokratisk Europaparlamentariker från Västerbotten, är positiv till en bro.

– Det här skulle helt förändra transportmöjligheterna i norra Skandinavien , säger han. 

”I bästa fall färdig om 20-30 år”

En ny färja byggs nu och ska vara klar till våren 2021, men den skulle inte konkurrera med bron, menar Erik Bergkvist (S).

– Det här är väldigt långa processer. I bästa fall är bron färdig innan färjan ska pensioneras, om cirka 20-30 år.

Men alla är inte lika positiva. Hör några västerbottningar på stan vad de tycker om en bro till Finland, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.