Foto: SVT/Umeå universitet

Asta får asteroid döpt efter sig

Publicerad

Att få en himlakropp uppkallad efter sig är det inte alla som får. Men för rymdfysikern Asta-Pellinen-Wannberg har det hänt. Nu belönas hon av Internationella astronomiska unionen (IAU) med ett eget namn på en asteroid.

Asteroiden som numera heter ”11807 Wannberg” efter Asta Pellinen-Wannberg hette tidigare 1981 EH17. Den upptäcktes första gången den 1 mars 1981 vid Siding Spring-observatoriet i Australien. Och asteroidens namne känner sig ärad.

– Det är ganska stort tycker jag för nu får man väl anses vara professionell inom området när man får en sådan här utmärkelse, säger Asta Pellinen-Wannberg.

”Så liten att man behöver ett stort teleskop”

Anledningen till att nu IAU ger utmärkelsen till Umeå universitets rymdfysiker Asta Pellinen-Wannberg är för hennes arbete inom astronomin. Asta var den första forskaren i världen att använda stor spridningsradar för att studera meteorer som triggas av att små partiklar från rymden tränger in i atmosfären.

Enligt henne själv har intresset för rymden alltid varit stort. Med en asteroid med sitt eget namn på kan det komma att bli lite extra spaning efter den.

– Det känns som en kul grej, men den är så liten att man behöver ett stort teleskop för att se den, säger hon om asteroiden som är ungefär 5,8 kilometer i diameter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer