Bilder från hotellets övervakningskamera. Foto: Hotell LapplandVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åtalas för grovt rån mot Hotell Lappland

Uppdaterad
Publicerad

Tre män från Skåne åtalas nu misstänkta för grovt rån mot Hotell Lappland i början av november förra året. Med våld och hot ska de ha kommit över 170 000 kronor i kontanter.

De tre männen, två 23-åringar och en 17-åring, ska enligt åtalet ha maskerat sig och beväpnat sig med knivar och en pistolattrapp innan de bröt sig in i hotellets lokaler. De ska ha riktat pistolattrappen mot en anställds huvud och lagt en kniv mot hans hals och sen tvingat ned honom på knä och mage. Hans armar och ben tejpades ihop.

Två män fångades på hotellets övervakningsfilm. Hotellchefen, som hade övervakningskameran kopplad till mobilen, blev vittne till hur personalen överfölls.

Färgade leksakspistol

En 23-årig kvinna, som var anställd på hotellet, misstänks för medhjälp till grovt rån efter att ha berättat var kassaskåp och nyckel fanns samt att hon försett dem med vapen och knivar. Vid husrannsakan hos henne hittades färgrester från den leksakspistol som färgats svart och som använts mot den hotellanställde som överfölls i samband med rånet.

– Han trodde det var ett riktigt vapen och för hans del var det faktiskt fara för hans liv eftersom det var en kniv inblandad, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Hänsynslöshet och råhet

Enligt åklagaren anses brottet som grovt eftersom männen bland annat visat särskild hänsynslöshet och råhet och att de använde livsfarliga vapen mot målsägaren som befann sig i ett skyddslöst läge. De tre männen greps efter en intensiv biljakt.

Alla tre nekar till brott. Andreas Nyberg tycker inte att de gett en bra förklaring till varför de befann sig i länet.

– En har sagt att han skulle träffa en kompis i Umeå och två sagt att de aldrig ens varit i Lycksele, säger Andreas Nyberg.

Kan ge fyra års fängelse

Den misstänkta kvinnan har sagt i förhör att hon är bekant med en av de misstänkta männen men nekar bestämt till brott och tycker åklagarens misstankar är ogrundade, enligt advokaten.

Rånet ska enligt åklagaren ha varit välplanerat. Minimistraffet för grovt rån är fyra års fängelse. Andreas Nyberg förväntar sig en fällande dom.

– Utredningsarbetet har gått bra. De greps i nära anslutning till rånet. Vid en husrannsakan hos den misstänkte hotellanställda kvinnan hittades bland annat den skruvmejsel som använts när dörren bröts upp på hotellet, säger Andreas Nyberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rånet mot Hotell Lappland

Mer i ämnet