Åtalas för mordförsöket på Lilljansberget i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man och en 19-årig kvinna åtalas för att ha knivhuggit en man i bröstet i december ifjol. En knarkaffär som spårade ur till ett rån ska vara anledningen till mordförsöket.

Efter en förundersökning med bland annat en spårning från Lilljansberget till Mariehem, mobiltömningar och förhör rullas nu mordförsöket på Lilljansberget i Umeå upp.

Kvinnan hade, enligt åklagaren, gjort upp en knarkaffär via den krypterade appen Wickr med den senare knivhuggne mannen som är i 25-årsåldern.

Men hon och mannen tänkte inte betala för narkotikan, utan hade istället planerat att råna honom, menar åklagaren Petra Hedberg.

I samband med rånet ska mannen ha huggit den andre mannen i bröstet.

– Jag ropade på hjälp och sen var det någon granne där som hörde mig och ringer ambulans, säger den knivhuggne mannen i förhören.

Den knivhuggne mannen överlevde, mycket tack vare att han fick vård snabbt. Läkaren som opererade honom uppger att han sannolikt hade avlidit om han inte hade fått vård inom 30 minuter.

Båda åtalas för mordförsök

Åklagaren väljer att åtala både mannen och kvinnan för mordförsök eftersom de ska ha planerat rånet tillsammans.

De åtalas i andra hand för grov misshandel och grovt egenmäktigt förfarande. Båda har erkänt att de planerat att råna mannen, men nekar till mordförsöket.

En kamrat till dem, som då var 17 år,  åtalas för medhjälp till grovt egenmäktigt förfarande, enligt åklagaren ska han varit med om att planera rånet. Han ska dessutom försett mannen och kvinnan med varsin kniv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.