• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Stödutfodringen hjälper fjällrävarna att hålla sina ungar vid liv under dåliga lämmelår. Foto: Länsstyrelsen

Fjällrävsboom i Västerbotten – tack vare stödmatning

Uppdaterad
Publicerad

Det har återigen fötts många fjällrävar i Västebotten i år, detta trots brist på lämlar. En stor bidragande orsak är länsstyrelsens fortsatta stödmatning.

– Under sommaren har vi märkt att det gått åt mycket foder i foderautomaterna, säger Sonja Almroth på länsstyrelsen.

Ett bra lämmelår innebär mycket föda och goda livsmöjligheter för fjällräven. Men trots att det i år inte blev det lämmelår som man på länsstyrelsen förutspådde förra året, så blev det ändå ett bra år för fjällrävarna i Västerbotten.

Kan bli fler

En stor bidragande faktor tros vara länsstyrelsens stödmatning, med målet att populationen ska växa sig starkare. Vid dåliga lämmelår förser man fjällrävarna med mat i form av hundfoder vid deras lyor.

– Utfodringen gör att valparna har större chans att överleva, säger Sonja Almroth i ett pressmeddelande.

Hittills har man räknat till 27 valpkullar, men det kan också tillkomma fler efter att länsstyrelsen gått igenom hela sitt kameramaterial.

– Det hoppas vi på så klart eftersom varenda valp räknas, säger Malin König på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.