Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kerstin Rautio Chronqvist, biträdande rektor på Carlshöjdsskolan, och Anneli Lundberg, rektor på Rödängsskolan, berätta om hur de öppnar skolorna efter att covidrestriktionerna har tagits bort. Foto: Lukas Deininger/SVT

Nu öppnar skolorna i Umeå upp för föräldrar igen – men i olika takt

Uppdaterad
Publicerad

Den första april togs pandemilagen bort och covid-19 klassas inte längre som samhällsfarlig.

På många skolor tillåts nu föräldrar att hämta och lämna sina barn inomhus, men rektorerna har valt olika vägar för att öppna upp igen.

Efter två år med stängda dörrar och en ansträngd situation med hög frånvaro övergår skolorna i Umeå till normal verksamhet igen. Dock kan vissa rutiner som visat sig vara gynnsamma för att minska smittspridning vara kvar.

– Enskilda förskolor och skolor kan ha smittförebyggande åtgärder. Det beslutar respektive rektor om, säger Umeå kommuns utbildningsdirektör, Ann-Christin Gradin.

Rektorerna runt om i Umeå har valt olika vägar för att öppna upp igen.

Föräldrafika på Rödäng

– Nu är alla vårdnadshavare välkomna in i skolan igen, säger Anneli Lundberg, rektor på Rödängsskolan.

Föräldrarnas reaktioner på beskedet har varit olika.

– En del är jätteglada och en del är fortfarande försiktiga och vill inte gå in i skolan än, säger Anneli Lundberg som bjudit in till föräldrafika på skolan för att visa att verksamheten gått tillbaka till det normala igen.

Missvisande stoppskyltar på Carlshöjd

På Carlshöjdskolan i Umeå möttes föräldrar av stoppskyltar utanför entrén till förskoleklassavdelningen ända fram till påsk. De som hämtade eller lämnade sina barn skulle göra det utomhus, även två veckor efter att alla restriktioner hade släppts.

– Vi har förhållit oss lite avvaktande och försiktigt, säger Kerstin Rautio Chronqvist, biträdande rektor för förskoleklass och fritidshem på Carlshöjdsskolan i Umeå.

Enligt henne ska personalen aldrig ha stoppat någon från att komma in, men efter påsk ska skyltarna definitivt rivas ner.

– De är ju lite missvisande, menar Kerstin Rautio Chronqvist.

Föräldrar längtar efter att få besöka skolan

Efter att besöksmöjligheterna på skolan har varit begränsade under två år ser nu föräldrarna fram emot att få insyn i skolverksamheten igen.

– Det kommer bli kul att äntligen få kika in och se hur de beter sig och hur roligt de har det, säger Tripti Choudhry, vars barn går på Carlshöjdsskolan.

Att besöka eleverna under en lektion är däremot inte tillåtet på Carlshöjdskolan än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet