Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri och överläkare vid Rättsmedicinalverket svara på tre frågor om rättspsykiatrisk vård för unga. Foto: SVT

Extremt ovanligt att unga döms till rättspsykiatrisk vård – professor i rättspsykiatri: ”Placeras bland vuxna”

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-åriga pojken som misstänks för våldsdådet på Morö Backe i Skellefteå lider av en allvarlig psykisk störning.

Men det är mycket ovanligt att så unga personer döms till rättspsykiatrisk vård. Därför finns det inte heller några speciella avdelningar för unga – de måste istället sitta tillsammans med vuxna.

– Det är extremt ovanligt, det inträffar typ en gång vartannat eller var tredje år, säger Marianne Kristiansson som är professor i rättspsykiatri och överläkare vid Rättsmedicinalverket.

Ansvaret för den rättspsykiatriska vården när dom fallit ligger hos regionerna. För Västerbotten finns en avdelning med 20 platser vid den psykiatriska kliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Våldsdådet på Morö Backe

Oftast placeras de dömda i den region de är folkbokförda i, men bland annat kan en eventuell hotbild påverka placeringen. Närhet till familj och liknande är inte en faktor.

Problematiskt att blanda unga och vuxna

Avdelningarna försöker lösa de yngres behov med skolgång och annat på plats på avdelningen. Men de yngre sitter placerade tillsammans med de äldre.

– De kommer att placeras bland de vuxna. Till viss del kan det bli problematiskt att det blir en blandning. Är man 15 år så är man ju väldigt ung. Men utifrån min erfarenhet så försöker man ordna det på bästa sätt, säger Marianne Kristiansson.

Fakta rättspsykiatri:

Den som bedöms ha en allvarlig psykisk störning ska i första hand inte dömas till fängelse. För att kunna ta ställning till straffet i ett brottmål, kan en domstol begära en mindre rättspsykiatrisk undersökning av den misstänkte. Varje år gör rättspsykiatrin cirka 1 300 mindre rättspsykiatriska undersökningar. En sådan tar ungefär en timme att göra och resultatet visar om en större rättspsykiatrisk undersökning är att rekommendera.

En större rättspsykiatrisk undersökning av en häktad person tar vanligen fyra veckor. Den misstänkte undersöks av ett team bestående av rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal. Rättsmedicinalverkets utlåtande visar om brottet kan ha begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Cirka 500 personer genomgår en rättspsykiatrisk undersökning varje år. Knappt hälften av dessa överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Rättsmedicinalverkets enheter för rättspsykiatri finns i Stockholm, Göteborg och Umeå.

Rättsmedicinalverkets uppdrag inom rättspsykiatrin är att genomföra paragraf 7-undersökningar samt rättspsykiatriska undersökningar där vi bedömer den misstänkte personens psykiska tillstånd. Ett utlåtande från Rättsmedicinalverket får ofta avgörande betydelse för om domstolen dömer den som begått ett brott till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Källa: RMV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet