22-åringen knivhögg en polis i sidan. Foto: Polisen

Attackerade polis med kniv och hammare

Publicerad

En av poliserna fick en hammare kastad i huvudet. Den andre fick motta knivhugg mot kroppen varav ett träffade i skyddsvästen.

Den 22-årige man ansvarig för attackerna i Skellefteå kommun har nu dömts till fängelse.

Det var i början av augusti som polisen ryckte ut till 22-åringens bostad i Skellefteå kommun. Man hade larmats om att personen på adressen inte mådde bra och riskerade att skada sig själv.

Två poliser anlände till lägenheten och öppnade dörren med en huvudnyckel. De samtalade med 22-åringen genom en springa i dörren och han visade att han var beväpnad med kniv och hammare. Poliserna insåg att han inte skulle följa med dem frivilligt och de kallade på förstärkning.

När förstärkningen anlänt gick två av poliserna, varav en höll i en sköld, in i bostaden och 22-åringen välte en garderob innan han flydde längre in i lägenheten. Poliserna närmade sig 22-åringen och sprejade honom med pepparsprej. I samband med det ska han ha kastat hammaren i ansiktet på en av poliserna varav en sårskada uppstod.

”Tömde pepparsprejen mot honom”

Poliserna avancerade in i lägenheten och sprejade ännu mer med pepparsprejen, en av poliserna uppger att han ”tömde” pepparsprejen mot honom.

22-åringen menar att han ville skrämma bort poliserna i samband med detta och då gick han till attack med kniven han höll i sin hand. Han träffade polisen i skyddsvästen och efter en brottningsmatch där de rullat runt på golvet fick poliserna kontroll över kniven och gärningsmannen.

Nu har 22-åringen dömts i Skellefteå tingsrätt för misshandel, grovt våld mot tjänsteman, försök till grov misshandel och försök till grovt våld mot tjänsteman. Påföljden blir fängelse i ett år och två månader. Han döms att betala skadestånd om 34 200 fördelat på de två poliserna.

Mannen ska sitta fortsatt häktad till dess att domen vinner laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.