Förskolerektorn Cecilia Karlsson tror att det blir svårt för alla kommuner att finansiera blöjor till förskolorna. Foto: SVT

Avgiftsfria blöjor på förskolorna – en hård smäll för kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

En dom i kammarrätten kan innebära att alla kommuner i landet nu måste stå för blöjor på förskolorna.

– Vi tolkar domen så. Det kommer att kosta oss runt 150 000 kronor per år, säger Cecilia Karlsson, förskolerektor i Nordmalings kommun.

I dag skiljer det sig åt runt om i landet, om det är kommunerna eller föräldrarna som står för blöjorna till barnen som går på förskolan.

En dom från kammarrättens slår fast att en fristående förskola i Värmdö kommun måste stå för blöjor till barnen, eftersom det enligt skollagen inte får tas ut fler avgifter än förskoleavgiften från föräldrar. Tidigare har det inte framgått om blöjor ska ses som en extraavgift eller inte.

Nordmaling är en av kommunerna i länet där föräldrar i dag tar med sig blöjor till förskolorna.

SKR ska komma med rekommendationer

Där har förskolerektorn Cecilia Karlsson börjat räkna på vad det skulle kosta för kommunen att köpa in blöjor i stället.

– Vi hamnar på runt 150 000 kronor per år. Vi har inte med det i vår budget för 2020, säger Cecilia Karlsson.

Nu ska Sveriges kommuner och regioner ta fram rekommendationer till landets kommuner, som väntas komma inom de närmsta veckorna.

– Nu väntar vi in direktiv från SKR hur vi ska göra framöver.

I klippet ovan berättar Cecilia Karlsson vad hon tycker om domen och hur den kan påverka kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.