Foto: SVT

Avverkningen vid Lycksele flygplats stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande skogsavverkningen som Lycksele kommun utfört kring flygplatsen visar sig vara gjord utan tillåtelse. Nu har all avverkning stoppats efter ett beslut från Mark- och miljödomstolen.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om de 50 hektar skog som Lycksele kommun börjat avverka kring flygplatsen. Detta skulle göras för att uppfylla säkerhetskraven vid flygningar till och från Lycksele.

Avverkningen var påbörjad när ett beslut från mark- och miljödomstolen plötsligt stoppade avverkningen. Det visar sig nu att avverkningen som väckt heta känslor kring de boende i området har blivit en juridisk härva.

– Mark- och miljödomstolen har beslutat att ingen skog får avverkas förrän de överklaganden som gjorts har gåtts igenom, säger Bengt Svensson, verksamhetschef för tekniska nämnden vid Lycksele kommun.

Många överklagade

Flera fastighetsägare i området överklagade Lantmäteriets beslut som gav kommunen rätt att avverka skog för att hålla undan flyghinder. Men kommunen påbörjade ändå avverkningen.

– Våra jurister tittar på hur det kunde bli som det blivit, sen är det inte så mycket mer vi kan göra än att beklaga och nu avvakta ett nytt beslut, säger Bengt Svensson.

Orsaken är ett missförstånd

Hur detta juridiska missförstånd kunde uppkomma beror, enligt Bengt Svensson, på ett vagt formulerande i Lantmäteriets beslut. Där står att ”förrättningsbesluten har vunnit laga kraft”. Detta tolkade kommunen som att beslutet vunnit laga kraft. De började avverka skog och betalade ut ersättning till markägare.

– Det här är en tolkningsfråga utifrån lantmäteriets brev till kommunen. Både vi och våra jurister har tolkat det som att förrättningsbeslutet vunnit laga kraft och att det varit fritt fram för oss att påbörja avverkningen.

För tillfället står alltså all avverkning still i väntan på att ett avgörande om överklagande ska tas.

– Jag törs inte svara på hur lång tid det kan ta, men förhoppningsvis är det klart i oktober-november någon gång.

Glatt besked för byborna

När Mark- och miljödomstolens beslut kom på fredagen avbröt kommunen all avverkning i området. Något som togs emot positivt av de boende i området.

– Oj så bra, säger Sonja Mårdner som bor i Hedlunda, när hon nås av nyheten.

– Grannarna som bor här tycker inte alls att det är trevligt när de har avverkat så mycket skog. Det är kalt, stenigt och stubbigt när man tittar upp mot bergen.

Hon säger att hon var orolig att avverkningarna skulle drabba den vackra kyrkogården där flera av hennes släktingar ligger begravda. Samtidigt vågar hon inte riktigt pusta ut ännu.

– Jag tycker att det är väldigt bra att avverkningarna stoppats. Vi hade så jättefin tallskog som de nu har tagit ner, vilket kändes helt onödigt då de knappast kunde beröra flygningar. Men jag tror, tyvärr, säkert att de kommer att återuppta avverkningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.