Leena Landahl från Helsingborg får hjälp av Axel Lindholm från Umeå med nya digitala kunskaper. Foto: SVT

Axel hjälper 80-åriga Leena att bryta isoleringen digitalt – ”Hon är vass”

Publicerad

Många äldre har problem med att delta i det digitala samhället – ett problem som har blivit större nu under coronapandemin. I en ny satsning har yngre personer parats ihop med äldre runt om i landet så att de äldre kan lära sig mer om den nya tekniken – bland dem finns 23-årige Axel och 80-åriga Leena.

Närmare en fjärdedel av Sveriges äldre använder inte digitala tjänster. Statliga Post- och telestyrelsen har därför fått ett regeringsuppdrag för att försöka förbättra situationen, med en satsning som heter ”Bryt isoleringen”.

En av de medverkande är Axel Lindholm, 23 år, från Umeå. Han har parats ihop med Leena Landahl, 80 år, från Helsingborg. Tillsammans ska de ta sig an utmaningen att lära Leena två digitala tjänster på fem veckor.

”Inte bara aktuellt under pandemi”

Förutom ett sätt att bryta isoleringen för de äldre så hoppas Post- och telestyrelsen att uppdraget ska bjuda på fina möten över generationsgränserna. Det är sex yngre personer som har hjälpt totalt tretton äldre i projektet.

–  Det är så fint att se att det finns folk som vill hjälpa äldre som är i utanförskap även om det är stor nivåskillnad. Det här är inte bara aktuellt under en pandemi, utan det är ett ständigt problem, säger Charlotte Aleman på Post- och telestyrelsen.

Undersöker fortsatt hjälpinsats

Det finns inte någon planerad fortsättning på projektet, men Post- och telestyrelsen ser över om det går att göra någon storskalig satsning. 

– Vi tittar på hur det skulle vara med en telefontjänst som hjälper att slussa vidare till nästa steg i utvecklingen så man får rätt insats. Som en samordningstjänst, säger Charlotte Aleman.

I klippet ovan träffar du Axel och Leena och hör om hur det har gått med deras träffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.