Babben Larsson tycker att Umeåbornas engagemang är större än de flesta andras. Foto: TT

Babben: ”Det känns fantasilöst att besöka Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har turnerat landet runt i nästan 30 år och är en av Sveriges mest folkkära artister och komiker. Trots att Babben Larsson tycker att Umeåborna har större engagemang än många andra väljer hon att i stället besöka mindre orter.

– Det ska bli jättekul att se de mindre ställen i Västerbotten, säger hon.

Under våren besöker hon 32 mindre orter med sin egen turné ”Expedition Babben”. Inför att hennes turné kommer till Västerbotten i veckan har hon frågat lokalborna vad de vill att hon ska ta upp, prata och skämta om. Det genom att be om tips via sociala medier. Och genom dessa tips har hon fått en tydlig bild av Umeåborna.

– Man ser en generell trend av vad som berör Umeåborna. Det är mycket kultur som projekt, skulpturer och Vävenbyggets utseende och logga, säger Babben Larsson och fortsätter:

– Många av invånarna verkar ställa sig frågande till vissa satsningar i kommunen som till exempel bristen av förskoleplatser och ombyggnaden av centrum, de verkar inte vara så populärt.

”Umeåborna har större engagemang än många andra”

När Babben efterfrågade tips i en av Umeås tipsgrupper på Facebook tog det inte lång tid innan kommentarerna rasslade in. Och mycket riktigt verkar det vara ombyggnationen av Järnvägstorget och statyn Grön Eld, rondellerna i staden, Väven och Björklöven jämfört med Skellefteå AIK som berör många Umeåbor. Men trots de starka åsikterna tycker inte Babben att Umeåborna är gnälliga.

– Jag skulle däremot säga att det är ett väldigt engagemang som är större än på många andra ställen, folk i staden bryr sig och har många åsikter.

Besöker mindre orter

Den här turnén är annorlunda jämfört med hennes tidigare då den inte, som hon själv uttrycker det, turnerar enligt det tydliga uppritade stråket som de flesta komiker och artister gör.

– Det blir ganska tråkigt i längden. Varje gång som jag uppträtt i Västerbotten så har det varit i Skellefteå och Umeå, vilket jag känner blir fantasilöst i längden. Så nu besöker jag mindre orter och mindre scener, vilket ger en mycket närmare upplevelse och det ska bli jätteroligt att komma till ert landskap.

I Västerbotten kommer Babben att besöka Holmsund, Robertsfors, Norsjö och Burträsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.