Foto: SVT

Båda kalvarna har skjutits

Uppdaterad
Publicerad

Igår sköts båda hennes kalvar. Idag tas ett nytt beslut om jakten ska fortsätta.

Under kvällen fick kommunens jägare rycka ut på älgjakt i bostadsområdet Carlshem i Umeå, där en älgko och hennes två kalvar bott under den senaste tiden. Under kvällen sköt jägaren båda kalvarna. Vid 19-tiden avbröts jakten på grund av mörkret.

Jakten kan avbrytas

Idag ska polisen i samråd med jägaren ta ett nytt beslut om jakten på älgkon ska fortsätta.

Älgar i Västerbotten

– Det är inte helt omöjligt att hon drar sig tillbaka nu när kalvarna är borta. Vi måste kolla hur det ser ut innan vi tar ett beslut, säger vakthavande befäl Benny Ahlenius.

– Det finns dock en viss risk att hon kommer tillbaka och letar efter kalvarna, fortsätter han.

Kommunens jägare kommer att besöka området under dagen och de boende i område har uppmanats att höra av sig om älgen kommer tillbaka.

– Jag ska åka tillbaka dit nu och leta efter kon, men polisen bestämmer om hon också ska skjutas, säger jägaren Bertil Esberg.

Uppdatering 11.00

Jägaren har varit på Carlshem, utan att hitta älgkon. Just nu lutar det åt att låta henne vara då hon troligen dragit sig tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet