Foto: SVT

Badhuspersonal slår larm: ”Föräldrar tittar på mobilen istället för på barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Personal på flera badhus vittnat om att föräldrar tittar på mobiltelefonen istället för på sina barn. På Eddahallen i Skellefteå överväger man nu att lyfta frågan om ett skärmförbud.

– Mobiltelefonerna är ett stort problem, säger Maria Wermelin, på Eddahallen i Skellefteå.

Under helgen inträffade flera indicenter på badet Paradiset i Örnsköldsvik då barn var nära att drunkna. Personalen gick då ut och vittnade om ökad stress då föräldrar lämnar sina barn utan uppsyn.

Flera badhus larmar nu om att det ett stort problem att föräldrar kollar på mobiltelefonen istället för på barnen. På Eddahallen i Skellefteå har det nu gått så långt att personalen överväger att lyfta frågan om skärmförbud på badhuset till politikerna i fritidsnämnden.

– Mobiltelefonerna är ett stort problem, föräldrarna har ibland mer uppmärksamhet på skärmar än på sina barn, säger Maria Wermelin, på Eddahallen i Skellefteå.

Fler badhus överväger mobilförbud

Även i Lycksele tycker personalen på badhuset att mobilanvändandet hos föräldrar är oroande.

– Det medför en risk att tillsynen av barnen blir sämre, och om problemet växer kommer vi att lyfta frågan om förbud, säger Ingegerd Åslund, enhetschef för Bad i Lycksele.

Umeå tog bort förbud

I Umeå infördes ett skärmförbud på Umeå simhall hösten 2015, men när badet Navet öppnades hösten därpå blev det inget förbud.

– Vi har pratat med många kunder och det vi var angelägna om att få fram var att man som förälder badbevakar sitt barn. Det har de flesta förstått nu, säger Patrik Samuelsson, är avdelningschef för baden i Umeå.

”Vi har haft några tillbud”

Lars-Olof Uhlin som är enhetschef på Navet säger att badvärdarna varje dag får kämpa med att upplysa föräldrar om att inte lämna barnen utan uppsyn. Varje dag görs uppföljningar av gårdagen på Umeås sju badanläggningar där man pratar om säkerhet för både medarbetarna och kunderna.

– Vi har haft några tillbud på Navet som berott på bristande uppmärksamhet från föräldrar eller mor- och farföräldrar, men det är inte aktuellt med ett nytt förbud just nu, säger Patrik Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.