Michella Sködstrup till vänster är lagets nyförvärv. Foto: Stefan Persson / SVT

Badmintonligan igång – IFK Umeå har ett lysande nyförvärv

Publicerad

På tisdagkväll startar Badmintonligan för IFK Umeå, bortamatch mot en av säsongens favoriter Halmstad står på schemat.

– Det känns som vi har ganska bra chanser. Ett bra tips är 3-3 och ”golden set” men jag tar gärna 4-2, säger tränaren Kenneth Forsberg

Badmintonligan är lag-SM och svensk badmintons högsta serie för lag. Sju lag är med i ligan. Många lagen har importer från Danmark och Indonesien för att spetsa sina lag.

Michelle Stödstrup är nya stjärnan i laget

Främsta nyförvärvet för IFK Umeå är 19-åriga danskan Michelle Sködstrup, singelspelare som spår en lysande framtid och redan gör toppresultat i internationell seniorbadminton.

IFK har också behållit svenska herrsingelmästaren Gabriel Ulldahl som i sina bästa stunder kan slå alla svenska singelspelare, liksom förra Uppsalaspelaren Albin Hjelm, som också håller hög klass.

På damsidan finns också dubbel- och mixedspelaren Klara Johansson med två raka individuella SM-finaler i ryggen, och Olivia Wänglund, dubbel svensk juniormästarinna förra säsongen.

Men även om IFK Umeå förstärkt inför säsongen så kommer serien kanske att bli jämnare än någonsin. Det krävs toppinsatser av Umeålaget för att ligga i toppen. Favoriter och hela nya laget Påvelund, Fyrisfjädern från Uppsala och fjolårets svenska mästare Täby.

Badmintonligan

En match i Badmintonligan spelas i sex delmatcher: 

  • Herrsingel 1 och herrsingel 2
  • Damsingel
  • Damdubbel
  • Herrdubbel
  • Mixed dubbel

Segraren får tre poäng, oavgjort ger en poäng. Vinst i förlängning (s.k Golden set) ger en bonuspoäng. När grundserien är avgjord inleds slutspel till våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.