Ronak och Romina – lika men ändå olika

Uppdaterad
Publicerad

En dansar som en fjäril och en sticker som ett bi. En är högerhänt och en är vänsterhänt. Tvillingsystrarna Ronak och Romina Olyaee är rätt olika – för att vara så lika.

De kom från Iran för fem år sedan, och att vara tjej i dagens Iran skiljer sig en del från att vara tjej i Sverige. I Iran går flickor och pojkar inte i samma klass och spelar inte i samma lag.

Eftersom Ronak och Romina redan spelat en del badminton i Teheran blev IFK Umeå en bra väg in i det svenska samhället.

Siktar på division 1

– För det första så lärde vi oss svenska bättre tack vare sammanhålningen i klubben. Alla idrottare tog emot oss och vi hade samma intresse. Vi ville ju kommunicera med dom så  det gjorde att vi lärde oss svenska, säger Ronak och Romina.

IFK Umeå spelar just nu i division 2 och siktar på division 1, men först gäller U17-SM i mars. Romina och Ronak är seedade i dubbel.

– Ja, final skulle jag tippa att dom går till och sen hoppas jag att dom kan vinna också, säger Ola Molin, tränare IFK Umeå badminton.

”Chans att komma vidare”

Ronak Olyaee har höga förhoppningar på mästerskapet.

– Vi har fått en bra lottning och stor chans att komma vidare och vi ska ge allt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.