Vindkraftverken som planerats i Fjällberg, Lycksele kommun, fick nej i Mark- och miljödomstolen. Nu har det beslutet rivits upp. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Bakslag för samebyar när nya vindsnurror får byggas

Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen ger tillstånd till 48 vindkraftverk i Fjällberg, inom Vapsten och Vilhelmina norra sameby.

De tidigare omdiskuterade vindkraftverken som planerats i Fjällberg, Lycksele kommun, fick nej i Mark- och miljödomstolen. Men nu river alltså överdomstolen upp beslutet med motiveringen att området Fjällberg är lämpligt för vindkraft om inte den kumulativa påverkan riskerar att påtagligt försvåra möjligheten att bedriva rennäring i området.

Inget riksintresse för rennäringen

Ansökningsområdet ligger mer eller mindre inom utpekat riksintresse för vindbruk, men berör inte något utpekat riksintresse för rennäringen. Däremot finns det riksintresseklassade flyttleder och betesområden inom 1–7 km från ansökningsområdet.

Samebyarna, Vapsten och Vilhelmina Norra, menar att de redan är hårt ansatta av annan pågående markanvändning, vilket gör att kumulativa effekter av all pågående markanvändning är av särskild betydelse vid prövning av nytillkommande verksamheter inom samebyarnas områden, oavsett om det är utpekat riksintresseområde eller inte.

Detta håller alltså inte Mark och miljööverdomstolen med om, och häver det tidigare beslutet från mark- och miljödomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet