Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man måste också söka de utbildade” – se mer om fackets kritik mot Skellefteå kommuns annonser efter outbildad personal Foto: SVT, Anders Öhlund

Bakslag för Skellefteås bussmonopol – Svenskt Näringsliv hotar med domstol

Uppdaterad
Publicerad

I 30 år har busstrafiken i Skellefteå varit i kommunal regi. Det vill organisationen Svenskt Näringsliv ändra på. De menar att trafiken måste konkurrensutsättas.

– Just den här lösningen man haft i Skellefteå är inte sund, säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Organisationen har tagit det ovanliga greppet att mejla alla 65 ledamöter i Skellefteås kommunfullmäktige. Man hotar med anmälan och domstol om inte kommunen släpper in fler bussbolag i lokaltrafiken.

– Näringslivet i Skellefteå upplever att det är alldeles för mycket kommunal verksamhet som konkurrerar med det privata näringslivet, säger Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringliv.

Kommunen: Risk att priserna ökar

Kommunens motdrag är att bilda två nya bolag – ett för innerområdena och det andra för ytterområdena för att slippa hamna i domstol. Om det räcker återstår att se.

– Risken är att det bara finns en anbudsgivare i framtiden och att priserna ökar kraftigt för Skellefteå kommun, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.