Foto: SVT

Barn får lära sig cirkuskonster

Uppdaterad
Publicerad

I ett kombinerat idrotts- och integrationsprojekt vid Bolidenskolan får elever chansen att lära sig cirkuskonster av en riktig cirkusartist som utbildat barn över hela världen.

Kroppskontroll, styrka och Fokus. Det är nyckelorden när cirkusartisten Marina Georgescu ska lära eleverna akrobatik. Och alla de där orden leder till något lika viktigt: självförtroende.

– Många elever som jag träffar säger att de INTE kan och min utmaning är att få dem att tänka om, våga prova och se att de faktiskt kan, berättar hon och fortsätter:

– När jag ser elever hoppa upp på trapetsen och iaktar förändringen...jag tror det är jätteviktigt att få testa sina gränser.

Tålamod är viktigt

Åsa Eriksson som är lärare i idrott och hälsa berättar att det under projektets gång också blivit tydligt att tålamod är ett annat nyckelord.

– Det kan bli ganska jobbigt när man ska lära sig något nytt som är svårt och det är ganska häftigt att se att det går. Det är en känsla som man önskar att alla elever i skolan ska få uppleva.

Och en av eleverna som blivit riktigt såld på den nya uttrycksformen i skolvärlden är Lina Almqvist som går i årskurs nio.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt eftersom vi får använda precis hela kroppen, utbrister hon lyckligt röd i ansiktet efter att ha gjort ett flertal vågade övningar i trapetsen.

Lär sig kommunicera utan ord

Roligt är hennes nyckelord. Annars är just kommunikation utan att behöva använda ord en nyckelfaktor i den här satsningen.

– Inom cirkus pratar vi med hela kroppen och lär oss kommunicera ordlöst på ett sätt som skapar tillit, förklarar Marina Georgescu som själv har lite svårt med just de svenska orden.

Namnet är rumänskt men hon har vuxit upp i Venezuela och lärt barn i Europa och Sydamerika att våga. Sedan två år bor hon nu i Skellefteå. Som det verkar har hon redan åtminstone en riktigt intresserad elev.

– Ja vem vet, jag kanske blir cirkusartist, säger Lina Almqvist och skrattar gott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer