Foto: SVT/Balticgruppen

Barn får valuta för att röra på sig

Uppdaterad
Publicerad

För att få bukt på problemet med barn som rör sig för lite så har Balticgruppen temat rörelserikedom under årets upplaga av ”Change the game”.

Forskare har länge varnat att barn rör på sig för lite. Projektet Change the game anordnas för fjärde året i rad och i år vill de bryta den tråkiga trenden med hjälp av barnen. Som belöning för barnen ”power coins” att samla på skriver Balticgruppen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Här skänks ett helt ton sportprylar

Årets tema: ”Idéer för rörelserikedom”

Under Umeå fotbollsfestival och kraftskivan i Klabböle kommer barnen att kunna lämna in sina tips i utbyte mot den påhittade valutan power coins. Mynten går sedan att samla och spara eller byta in i en mobil butik på plats.

I Change the games skattkista kommer alla tips att samlas och göra tillgänglig för barn och vuxna på olika sätt.

– Vi hoppas få in massor av tips som kan bidra till att göra fler barn rörelserika. Det är en skatt de har glädje av resten av livet, säger Jonas Olsson i pressmeddelandet.

Motion i tidig ålder grund till långt liv

Att vara rörelserik handlar förutom idrottslig prestation även om lusten och självförtroendet att röra på sig. Det har visat sig att grunden för ett långt och friskt liv är motion under barndomen.

– Det känns kul att vi fortsätter att utveckla det här projektet och hittar nya sätt att berätta om rörelserikedom, säger Andreas Hermansson i pressmeddelandet. 

De som står bakom satsningen är Balticgruppen med hjälp av Idrottshögskolan vid Umeå universitet, SISU Idrottsutbildarna och Umeå kommun samt Balticgruppens sponsrade idrottsföreningar.

Change the game

Arrangeras 15-16 september i Umeå, för fjärde året i rad.

Umeå fotbollsfestival 29 juli.

Kraftskivan 20 augusti.

Projektet går ut på att barn ska må bättre samt leva ett längre och friskare liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.