Arkivbild Foto: Jessica Gow / TT

IVO: Barn i våldsutsatta hem utreds inte

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Lycksele har i flera fall inte utrett om barn som bevittnat våld i familjen behöver stöd. Det är en av flera kritiska synpunkter från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som granskat arbetet med familjevåld.

När IVO granskade hur socialnämnden i Lycksele uppdagades en rad brister där barn som lever i familjer med våld i nära relation drabbas. Kommunen saknar enligt IVO riktlinjer och rutiner, utvärdering och uppföljning samt egenkontroll av arbetet med våldsutsatta vuxna och barn som bevittnat våld.

I sin kritik menar myndigheten att kommunen saknar rutiner för bland annat hur de ska dokumentera när det gäller våldsutsatta vuxna och barn, ingen egenkontroll har heller genomförts av kommunen.

Har inte utrett skyddsbehov

Barnen i de familjer med våld i hemmet har inte beaktats och varken förhands- eller skyddsbedömningar har genomförts.

Det handlar utredningar som aldrig har inletts eller genomförts när det gäller barn som kan ha bevittnat våld. Vid vuxenutredningar beskrivs inte våldets konsekvenser tillräckligt samt att bedömningar om risk för fortsatt våld inte har dokumenteras i utredningar som gäller våldsutsatta vuxna.

IVO förutsätter nu att nämnden sätter in åtgärder för att komma tillrätta med bristerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.