• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Barnen blev arga när de såg en bil som körde för fort och byggde ett farthinder för att tvinga folk att sänka farten. Foto: Privat

Barn tyckte bilarna körde fort: Byggde eget farthinder

Barnen i Saxnäs, i Vilhelmina kommun, fick nog av bilarna som kör för fort på vägen som går genom byn. Därför byggde de ett eget farthinder av löv och ris.

Det har under en flera år varit ett problem att många som kör igenom Saxnäs, i Vilhelmina kör för fort på vägen genom byn.

– Det här är barnens cykelväg till skolan och det finns ingen trottoar eller väggren. Barnen har varit rädda, säger Maria Bäckström, som är lärare till barnen på Saxnäs skola.

”De blev arga”

Fartgränsen är 50 km/h på vägen men många kör betydligt fortare än så. Byn har försökt att få ett övergångsställe på vägen men det har inte gått igenom. Barnen i sjätte och sjunde klass tog tillslut saken i egna händer för att få ned hastigheten och byggde ett eget farthinder på fritiden.

– De såg någon som de tyckte körde över 100 km/h. De blev arga och i stundens hetta byggde de ett hinder på vägen, berättar Maria Bäckström.

Fick inte vara kvar

Farthindret har sedan dess plockats bort igen och barnen har blivit informerade om att det inte är lagligt.

– Men barnen menar att det inte är lagligt att köra för fort heller, säger Maria Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer