Patrik Johansson har två barn i förskolan. Foto: SVT.

”Barnen är ju vår framtid”

Publicerad

Många föräldrar reagerar på Umeå kommuns beslut att spara 18 miljoner kronor på förskolan nästa år.
– Det är klart att som förälder blir man orolig, säger Patrik Johanson, förälder till Tove och Hanna.

Patrik Johansson har två döttrar, Tove som snart är två år och Hanna som snart fyller fem. I Hannas förskolegrupp på Tomtebo går det 22 barn. Umeå kommun har under en tioårsperiod haft som mål att det maximalt ska vara femton barn i snitt per grupp. Målet skulle vara uppfyllt 2009 – men i mars i år låg snittet på 16,6 barn per avdelning.

– Vi tycker att grupperna är stora nog som de är idag. Det känns som att 22 barn är ganska många, säger Patrik Johansson.

15-barnsmål avlägset

Med tanke på den kärva budgeten inför nästa år ser målet allt mer avlägset ut.

– Vår bedömning är att målet inte kommer att uppnås under 2016, tyvärr, bekräftar Moa Brydsten (S) ordförande i för- och grundskolenämnden.

Inom kort kommer nämnden att få ett statsbidrag på närmare 9,5 miljoner. Pengar som ska bidra till mindre barngrupper.

– Vi kommer att försöka använda de pengarna så bra som möjligt, såklart, och försöka göra det mer jämlikt. På vissa förskolor så fungerar det bra med små gruppstorlekar, på andra ser det sämre ut. Här ska vi försöka göra det hållbart, så att gruppstorlekarna på sikt ska kunna minska, säger Moa Brydsten.

”Har en bra förskola”

Enligt henne har förskolorna de senaste åren varit en hög prioritering. Sedan 2005 har det öppnats mellan tio och 20 nya avdelningar per år. Istället har kommunen under det senaste året sparat i grundskolans verksamhet, men nu är det alltså dags för förskolorna att hjälpa till med besparingarna.

– Det känns tråkigt. Barnen är ju vår framtid, säger tvåbarnspappan Patrik Johansson.

Moa Brydsten förstår oron från föräldrar, men tycker samtidigt att man kan andas ut.

– Vi har en bra förskola och en hög personaltäthet. Man ska inte behöva känna någon som helst oro inför det här beslutet. Det kan jag gå i god för, säger hon och ler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer