Josefin Eman oroas över den nya prognosen, där kommunen måste fixa fram betydligt fler förskoleavdelningar än väntat. Foto: SVT.

Föräldrar oroar sig: ”Barnen kommer trängas ihop som sardiner”

Föräldrarnätverket i Umeå oroas över de nya siffrorna – där kommunen behöver fixa fram dubbelt så många nya förskoleavdelningar jämfört med vad man tidigare trott.
– Jag tror tyvärr att man kommer tränga in barnen som sardiner i sardinlådor, säger Josefin Eman på föräldranätverket.

Umeå kommuns statistiker har tagit fram en ny befolkningsprognos. Den visar att det kommer att bli omkring 1000 fler barn i förskoleåldern än vad man tidigare räknat med, de kommande tio åren.

Djupt oroad över situationen

– Som mamma blir jag djupt oroad. Förskolorna är redan idag överfulla. På min förskola räcker inte kapprummet till. Vart ska barnen ta vägen, säger Josefin Eman.

Det betyder att behöver av förskoleavdelningarna måste utökas från 39 till 85 – mer än det dubbla. Då har man inte uppfyllt målsättningen om 15 barn/barngrupp.

– Just nu har vi inga detaljer, vi måste analysera de nya prognoserna nästa vecka. Men vi jobbar ständigt med den här frågan och vi har goda förhoppningar om att vi ska kunna lösa det, säger Moa Brydsten (S), ordförande på för- och grundskolenämnden.

Dags för storsatsning på barn

– Redan nu har man sprängt skolverkets rekommendationer och ännu fler barn ska in. Det är en ekvation som inte går ihop, säger Josefin Eman och fortsätter:

– Nu är det dags för en rejäl storsatsning på förskolan. Vi har kommit till en kokpunkt. Nu måste politikerna visa var skåpet ska stå och rösta igenom en mycket större budget till för- och grundskolenämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer