Foto: TT/SVT.

Barnen struntar i åldersgränserna

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier-appar har åldersgränser som är enkla att kringgå. Just nu är Snapchat en av de populäraste apparna och där måste användarna vara 13 år. – Man skriver bara att man är äldre än man är, säger tolvåringen Ellen Sundqvist.

I klass 6C på Grisbackaskolan i Umeå är de flesta elever yngre än 13 år – ändå har nästan hela klassen Snapchat. Eleverna är medvetna om åldersgränsen men väljer ändå att använda den.

– Nästan alla i min klass har Snapchat så då tänkte jag att jag också kan ha det, säger Elsa Brändström, 11 år.

Svårt att kontrollera

Appen Snapchat tillåter användarna att skicka bilder eller filmklipp till varandra utan att de sparas. Det gör att det är svårt för vuxna att i efterhand kontrollera vad som skickats.

De elever vi pratat med är väl medvetna om riskerna med att skicka bilder via internet.

– När man lägger ut en bild på internet eller sociala medier då finns den kvar för evigt, säger Jerry Lundström, 13 år.

Viktigt att visa intresse

På Grisbackaskolan försöker personalen lyfta sådana här frågor och nästa vecka håller skolans it-pedagog ett föräldramöte om barnens användande av sociala medier.

– Man behöver inte ha bättre koll än barnen men jag tycker att man ska visa intresse och vara nyfiken på vad de gör på sociala medier, säger Kim Schagerström.

Elza Dunkels, som har forskat i vad unga gör på nätet, tror inte att det spelar så stor roll.

– Jag är tveksam till att lärare och föräldrar brukar kolla sådana saker eller ens borde göra det även i de appar där det går, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.