Lönerna för bland annat barnmorskor har ökat i Västerbotten. Foto: SVT.

Barnmorskor i Västerbotten toppar lönelyftsstatistik

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor i Västerbotten ligger i topp när det kommer till att ha fått det största lönelyftet av alla barnmorskor inom Sveriges landsting. Det visar en ny sammanställning från Vårdförbundet.

Undersökningen utgår från löneläget 2017 för Vårdförbundets medlemmar, inom kommun-och landstingssektorn. Medellönen för barnmorskor i Västerbotten hamnar på knappt 38 000 kronor. Det innebär en ökning på drygt 4 000 kronor från 2016.

Höjningen i just Västerbottens landsting sker i samband med ett tvåårigt löneavtal som gäller mellan 2017-2018.

Även Västerbottens röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor toppar löneutvecklingen. För dem var höjningen omkring 3 300 kronor vardera. 

Fortfarande en bit kvar enligt Vårdförbundet

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, skriver i ett pressmeddelande att det fortfarande är långt kvar innan henes medlemmar har rätt lön i jämförelse med deras utbildningsnivå.

Hon menar att livslönen är långt under andra yrkesgrupper med liknande utbildningslängd och svårighetsgrad.

Västerbottens löneutveckling avser ett lokalt tecknat löneavtal, som gäller både för 2017 och 2018. Jämförelser med andra kommuner och landsting blir därför svåra att göra, om man enbart ser till siffrorna för 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.