Bärplockarprotest mot nytt handelsområde

Publicerad

Naturskyddsföreningen är kritiska till planerna på ett nytt handelsområde i I20-skogen i Umeå. På tisdagskvällen bjöd de in allmänheten att plocka bär i den del av skogen som ska bli handelsområde. En handfull personer slöt upp i den stillsamma protesten.

Marcus Kraus, som är ordförande på Naturskyddsföreningen, berättar att anledningen till bärplockarevenemanget är för att Naturskyddsföreningen är kritiska till det nya handelsområdet, som innebär att omkring 40 hektar av den befintliga skogen kommer försvinna.

– Vi undrar om man ska köpa en mango i mataffären som ska etablera sig, som körts hit från södra Amerika, eller ska man ut i skogen och plocka blåbär. Ta det som finns mer lokalt, det tycker vi mer om, säger han.

Har stått i 100 år

Skogen används just nu bland annat för strövlederna, mountainbike-sträckorna och bärplockarmöjligheterna.

– Det är ju många sociala värden i den här skogen. Det är också väldigt höga naturvärden – den har inte huggits på 100 år. Så det är en väldigt speciell miljö här som vi vill värna om, säger han.

Ännu finns inget datum för när bygget av det nya handelsområdet drar igång och kommunen håller nu på att förbereda en detaljplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer