Foto: Gorm Kallestad/TT

Mannen efter björnattacken i Umgransele: ”Jag hade änglavakt”

Uppdaterad
Publicerad
Under tisdagskvällen blev Per-Olof Eriksson attackerad av en björn när han var ute och plockade bär utanför Umgransele.
– När jag låg på rygg och björnen var över mig insåg man att det var allvar, säger Per-Olof Eriksson, bärplockare.

Det var vid 18-tiden på tisdagskvällen som Per-Olof tillsammans med sin fru var ute och plockade hjortron. Paret hann gå 300-400 meter in i skogen när Per-Olof såg en björn som rusade fram. Björnen ställde sig över honom och bet tag i hans lår. Frun som var med såg aldrig vad som hände men hon började skrika och Per-Olof tror att det var det som skrämde bort björnen.

-Man hinner inte tänka men jag hade änglavakt. Det kunde ha varit huvudet eller ansiktet. Då har man rätt kort om tid och är mycket som kan gå fel, säger Per-Olof.

17 stygn i benet

Efter händelsen skyndade sig paret tillbaka till bilen och iväg till akutmottagningen. Trots omständigheterna så mår Per-Olof bra. Han fick totalt sy 17 stygn i benet innan han fick åka hem. Paret har inte återvänt till platsen men Per-Olof planerar ändå att snart återvända till skogen.

-Jag tycker man ska vara flera i bärskogen och föra lite oväsen, prata eller på något sätt tal om att man är där. På det sättet hör björnar det och då går de undan.

Det har hänt 11 gånger under 40 år att en bärplockar blivit attackerad av en björn uppger Länsstyrelsen till SVT. Länsstyrelsen kommer inte göra något åt björnen.

– Bärplockaren gjorde en bedömning att det var en hona med ungar och att han kom för nära, så hon ville försvara sig. Så det är ingen farlig björn som går runt och letar efter människor att bita utan det är en olyckshändelse, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig tjänsteman vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Enligt Folkbladet som var först att rapportera om händelsen är attacken inte rapporterad till Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer