Basindustrin kräver omedelbart bygge av Norrbotniabanan

Publicerad

Basindustrin kräver att Norrbotniabanan ska byggas nu. Man föreslår att man använder en liknande finansiering som Öresundsbron.

Bygg Norrbotniabanan nu. Det kräver LKAB, Boliden, SSAB och Sveaskog. Samtal har förts både med trafikverket och regeringen under försommaren. Basindustrin har också en idé om hur finansieringen av banan kan se ut.

– Gör som när Öresundsbron byggdes. Låna upp pensionskapital för att satsa i järnvägen och sedan får basindustrin vara med och betala banavgifterna där alla kostnader ingår. På så sätt kan bygget av banan komma igång snabbare, säger Bo Krogvig, informationsdirektör hos LKAB.

Så vill de se transportplanen

Utvecklingen av en storskalig basindustri i norr hotas i dag av brister på transportsidan. På kort sikt måste därför den nationella transportplanen, som kommer att presenteras om två veckor, innehålla två saker enligt basindustrin i norr.

– På kort sikt att Norrbotniabanan byggs i hela dess helhet från Umeå till Luleå. Dubbelspår på malmbanan Kiruna-Narvik är också ett måste, enligt basindustrin.

Tror du att Norrbotniabanan blir av?

– Förr eller senare kommer den att byggas. Vi inom basindustrin måste verka för att det blir nu, säger Bo Krogvig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer