Northvolds vd Peter Carlsson. Foto: SVT.

Batterifabrikens vd om Skellefteås fördelar

Uppdaterad
Publicerad

Tidplanen för byggstart av batterifabriken nästa år håller fortfarande och finanseringsrundan går enligt plan. Det var de besked Northvolts vd gav när han idag besökte kommunfullmäktige i Skellefteå och passade på att informera skellefteborna om varför Skellefteå är en bra plats för en batterifabrik.

Kommunfullmäktiges ordförande hälsade Northvolts vd välkommen genom att börja med att jämföra etableringsprocessen med Melodifestivalen.

– Vi har nu alla med spänning följt festivalen med utslagningar och är framme vid finalen. Nu undrar vi bara om det är hockey eller bandy som ska spelas, konstaterade Tomas Marklund och syftade på att det nu handlar om den framtida fabriken ska byggas i Skellefteå eller i Västerås.

Batterifabriken Northvolt

LÄS MER: Kommunen detaljplanerar för batterifabrik

Besked lämnas i oktober

Slutgiltigt svar på det kommer i oktober och det vd:n och grundaren Peter Carlsson idag framförallt fokuserade på var att beskriva vad det här jätteprojektet handlar om, både ur ett omvärldsperspektiv och ur skelleftesynpunkt.

– Vi ska tillverka ett av världens absolut mest miljövänliga batterier och det kommer i sig att innebära att vi i produktionsfasen kommer att konsumera mycket mera energi än vad andra batterifabriker som till exempel den i Polen gör, förklarade han och preciserade:

Produktionen av en kilowattimme (kWh) batteri kräver 60-80 kWh energi. I Skellefteå finns energin som dessutom enligt honom är tillräckligt ”ren” vilket skapar goda fysiska förutsättningar. Här finns också Rönnskärsverken med bland annat hög kompetens på återvinningsområdet som annars fortfarande är en huvudvärk för branschen.

LÄS MER: Bonden Jonny kan bli granne med batterifabriken

Ingen bra lösning

– Det finns ännu ingen bra lösning för att återvinna batterier utan de smälts ner i förbränningsanläggningar, men vi ser att det finns möjligheter i framtiden att genom kemisk process lyckas lösa återvinningsfrågan, berättade Northvoltvd:n för politikerna som dock i dagsläget var mest intresserade av att ställa frågor om hur man ska klara kompetensförsörjningen.

Enligt Peter Carlsson är det här en verksamhet som ska pågå dygnet runt med femskift i en process som inte får störas eller gå ner, och som kräver allt från operatörer och produktionsingenjörer till civilingenjörer.

– Jag vill under hösten återkomma till detaljerna kring det men klart är att vi behöver många tekniker på hög nivå, konstaterade han och passade på att berätta om det team bolaget nu har. Hittills har till exempel 16 familjer flyttat från Japan (som varit föregångare på området) till Sverige för att arbeta med projektet.

TV: Kampen om batterifabriken

Måste hitta 40 miljarder

– Bra medarbetare är nyckeln om vi ska kunna konkurrera med LG och Samsung.

En annan nyckelfråga är förstås ekonomin. Allt som allt ska bolaget på något sätt hitta 40 miljarder kronor, i första skedet 12 miljarder kronor. Enligt vd går det också, hittills, enligt plan.

– Vi har stora diskussioner med hela det europeiska näringslivet och hoppas kunna annonsera våra första partners inom en ganska snar framtid. På torsdag genomförs samråd för allmänheten i Skellefteå och den 25:e september blir det samråd i Västerås. Efter det fattas beslutet om var fabriken ska etableras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet