Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ungdomarna om den långa väntetiden: ”Borde vara enklare – är alldeles för länge” Foto: Anders Öhlund/SVT

Batterifabrikseffekten i Skellefteå: 12 års kötid för en hyreslägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Skellefteå växer gör bostadskön detsamma. Idag är väntetiden tolv år för en lägenhet i centrum med en normal hyra.

Men även i ytterområdena är det kö – i Boliden får man vänta upp emot tre år. Det är bara i Lövånger man kan få en lägenhet direkt.

– Det känns väldigt tråkigt med sådan lång kö. Jag vill ju flytta hemifrån snabbt, säger Emma Rönningsen.

Förlorarna är ungdomar, ekonomiskt och socialt utsatta. Särskilt för den sista gruppen har det blivit betydligt svårare att få tag i en bostad i Skellefteå.

– Signalerna vi fått från socialförvaltningen är att det blivit svårare och svårare att hitta lägenheter till den här gruppen. Här har Skebo men även de privata värdarna ett ansvar, säger Åsa Andersson, vd vid Skebo.

”Billiga lägenheter finns inte längre”

Skebo bygger cirka 200 nya lägenheter varje år de närmaste åren. Till detta kommer också privata fastighetsbolag som vill bygga. Samtidigt ökar nu Skellefteå sin befolkning snabbt.

– Tidigare rev vi bostäder och det gick att få en bostad samma dag till hyfsat pris är borta. Vill du ha en bostad snabbt idag måste du betala. Men då kan hyran hamna på 10 000 kronor i månaden och det är bara nybyggda lägenheter det handlar om. Hyfsat billiga lägenheter finns inte länge. Då får du köa, säger Åsa Andersson, vd för Skebo.

Hör ungdomar berätta vad de tycker om den långa väntetiden i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet