Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stefan Brännström / SVT.

BB i Lycksele föreslås läggas ut på privat entreprenad

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen i Lycksele föreslås nu att läggas ut på entreprenad på ett privat konsultbolag för att lösa bemanningen av läkare och barnmorskor.

– Det är ett av förslagen vi kommer titta vidare på, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

Det är i den nya rapporten om BB i Lycksele som konsulten Anders Sylvan och chefsläkaren Sofie Jakobsson lyfter fram totalentreprenad för förlossningsverksamheten i Lycksele som en möjlig åtgärd för att förhindra en permanent stängning.

Det skulle innebära att regionen upphandlar ett konsultbolag som tar totalansvar för bemanningen av läkare och barnmorskor.

Förlossningsvården i Västerbotten

Upphandlingsprocessen skulle då behöva skyndas på, för att undvika en längre stängning.

”Måste öppna plånboken”

En beräkning på vad denna lösning skulle kunna kosta saknas, men utredarna konstaterar att ”det kommer innebära att kostnaden per förlossning i Lycksele under lång tid framöver blir väsentligt högre än på de två övriga sjukhusen”.

Erika Broman Häggblad, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västerbotten, välkomnar förslaget om att ta in konsultbolagshjälp då det skulle kombineras med att införa den så kallade ”Lyckselemodellen” i verksamheten.

– Jag tror att det nu är upp till politiken att tillföra resurser för att vi på allvar ska kunna utreda och genomföra en Lyckselemodell. Om de vill ha en återöppnad förlossning i Lycksele – vilket vi vill – måste de öppna plånboken helt enkelt, säger Erika Broman Häggblad.

Utredningens förslag på åtgärder:

– Upphandling av totalentreprenad i Lycksele i ett återstartsläge under 2023

– Återställa jourschabloner

– Erbjuda seniora/nypensionerade barnmorskor attraktiva villkor för återanställning/stöttande uppgifter

– Översyn av operationsutrymmet i Umeå för en breddning av regionvården och ST-utbildningspotentialen

Källa: ”Förlossningsvård vid tre sjukhus” av Sofie Jacobsson och Anders Sylvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet