Foto: SVT

Bedragare lade ut Lindas lägenhet på annonssida

Uppdaterad
Publicerad

En bedragare la ut Linda Enströms lägenhet i Umeå för uthyrning på annonssidan Blocket. Hon upptäckte det först när hon fick ett sms.

Linda Enström blev paff när hon fick ett sms med några funderingar kring lägenhetsannonsen hon lagt ut på internet. För hon hade inte lagt ut någon.

– Han skrev ”är det du som bor på adressen?” och ”jag vill bara dubbelkolla att annonsen stämmer”. Jag trodde att sms:et var ett skämt och att han hade hört av sig till fel person.

Linda Enström från Umeå hade inte alls tänkt att hyra ut sin lägenhet. Trots det fanns hennes adress ute i en internetannons med namn på hennes inneboende, lägenhetsnummer och kvadratmeteryta.

– Du finns ju därute och vem som helst kan ju låtsas vara du eller någon annan, säger Linda Enström. Det finns inga riktiga konsekvenser heller eftersom det är svårt att få fast personerna som gör sånt här.

– Det drabbar ju dem som kommer hit och mig när jag måste förklara för folk att de inte hyrt min lägenhet. Det blir en väldigt jobbig situation.

Drabbar oftast de som behöver boende snabbt

Det blir dyrt för de som går på erbjudandet som det falska annonsen innebär. Linda Enström har hört av polisen att åtminstone en person har betalat in förskottet på 20 000 kr som annonsörerna vill ha för lägenheten.

Bedrägericentrum i Sundsvall berättar att den här typen av brott inte är alltför vanliga, men att de ändå förekommer och att de oftast drabbar personer som snabbt behöver boende så som studenter. Polisen menar att det kan finnas vissa saker att vara vaksam över för att inte bli lurad när man söker lägenhet.

– Man kommunicerar via sms och mail, säger Peter Johansson förundersökningsledare på bedrägericentrum. Jag skulle föreslå att man försöker ta en kontakt med den som vill hyra ut. Märker man att det inte finns något större intresse tycker jag att man ska dra öronen åt sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.