Foto: SVT

Befarar vildsvinsinvasion i Västerbotten

Länsstyrelsen i Västerbotten får med jämna mellanrum rapporter om vildsvin i västerbottniska skogar. Nu befarar man att det kan bli en stam av vildsvin i länet.

Vildsvin hör inte hemma i Västerbotten. Den naturliga spridningen sträcker sig inte längre norrut än Dalälven. Ändå siktas vildsvin titt som tätt i länets skogar. Senast i somras sågs vildsvin i Torrböle norr om Nordmaling, och så sent som i torsdags fick en kvinna i inlandet avslag på ansökan om att ha vildsvin i hägn och måste därför göra sig av med vildsvin hon redan forslat hit.

– Vi är medvetna på länsstyrelsen om att det med jämna mellanrum kommer information att man sett vildsvin. Det säljs på Blocket bland annat, så det är lätt för folk att skaffa det om man är intresserad av att ha det hemma, säger Linda Olofsson som är ansvarig för vilthägn på länsstyrelsen i Västerbotten.

Varför vill man ha vildsvin hemma?

– Det finns säkert flera anledningar. Det kan vara för köttet, att träna jakthundar på vildsvinen eller också tycker man kanske att det är lite coolt att ha vildsvin.

Oönskat djur

Att ha vildsvinen i hägn är olagligt om man inte har tillstånd. Det är ett svårt tillstånd att få och endast ett sådant har utfärdats i Västerbotten. Det utfärdades till en person i Åsele som vill erbjuda träning i vildsvinsjakt för hundar.

Fortsätter trenden med hitfraktade vildsvin som rymmer, och om det dessutom blir milda vintrar, är det inte omöjligt att vildsvinet, likt mufflonfåret, slår sig in i den västerbottniska faunan. Och det är en bild som Linda Olofsson på länsstyrelsen absolut inte tycker om.

– Fortsätter det som tidigare är det bara en tidsfråga innan vi har vildsvin här uppe, och det är inget vi ska ha. Det hör inte till faunan i Västerbotten. Det de har problem med mycket söderut är att de bökar sönder marker. Dessutom är de allätare så de kan rubba balansen i de naturliga ekosystemen.

Attackerar hundar

Ännu en påverkan vildsvinet skulle ha är i viltolycksstatistiken där ytterligare en art kommer att finnas med. Och att köra på vildsvin är ingen trevlig historia.

– Eftersök på viltsvin är inte kul. De är aggressiva och hundar skadas eller dödas ofta vid eftersökningar. Klarar vi oss utan vildsvinet är jag nöjd.

Har ni fått det sista samtalet om att ett vildsvin siktats här uppe tror du?

– Det tror jag inte, det kommer nog att komma framöver också. Men vi kan ju hoppas att den stannar söder om Dalälven.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer