Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Florian Johansson Granqvist är 12 år och förmodligen den yngste som under veckans berättarfestival i Skellefteå kliver fram på scenen. Foto: Marit Israelsson/SVT

Berättarfestivalen: Florian, 12, läser Torgny Lindgren på bondska

Uppdaterad
Publicerad

Florian Johansson Granqvist är tolv år och förmodligen den yngste som under veckans berättarfestival i Skellefteå kliver fram på scenen. Och han framträder med en historia av Torgny Lindgren – på dialekt.

Det var hans morfar som hade sparat ner en ljudfil med berättelsen när Florian var liten.

– Pappa spelade upp den, alla skrattade och då måste ju jag också skratta. Sen började jag lyssna på den, konstaterar Florian Johansson Granqvist vars intresse för språk och dialekter sedan dess bara växt.

Men han berättar också att det finns lite fler beröringspunkter med just berättelsen om Anscarius Renström. Florians gammelmormor pratar bondska och bor alldeles i närheten av den pyttelilla byn Björknäs som utifrån de efterforskningar som gjorts nog kan vara byn Björkträsk utanför Norsjö som berättelsen handlar om.

Tror du att ditt framträdande kan inspirera andra unga att intressera sig för en sådan författare som Torgny Lindgren?

– Jag har inte tänkt på det, men det vore ju kul om det blev så!

Hör varför Florian väljer att träda fram på Berättarfestivalen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.