Avhopp rör om i Vilhelmina

Uppdaterad
Publicerad

Politiskt alternativ i Vilhelmina står utan ordförande efter inre stridigheter. Bengt Bergsten kan istället komma att fortsätta som politisk vilde.

Det är motsättningar inom partiet som ligger bakom Begstens avhopp. I onsdags förra veckan meddelade partiet att man enhälligt beslutat att föra samtal kring ett samarbete med S och V i kommunen. Skälen var dels att man på så sätt skulle säkra en stabil majoritet, dels förhindra att Sverigedemokraterna hamnade i en vågmästarroll.

Men redan på torsdagen dök synpunkter upp på beslutet, inom Politiskt alternativ.

– Vissa backade ur beslutet. Det gick på 12-14 timmar, säger Bengt Bergsten.

Politisk vilde

I måndags tog så partiet det formella beslutet att riva upp det tidigare beslutet. Det ledde i sin tur till att Bengt Bergsten valde att lämna både ordförandeposten och partiet.

– Det finns stora samarbetssvårigheter inom partiet, och det blir svårt att gå vidare som ordförande under dom förutsättningarna, säger han.

Men Bergsten siktar trots det på att sitta i kommunfullmäktige som politisk vilde, i kraft av de personkryss han fått i valet.

– Jag har ju fått ett stort antal kryss, som jag både måste och vill ta ansvar för. Kanske kan jag jobba för att få till en stabil majoritet, säger Bergsten.

Inget samarbete med SD

Bengt Bergsten undersöker just nu möjligheterna för att sitta kvar i fullmäktige. Bergsten understryker att han inte vill samarbeta med SD under några omständigheter, men vill inte ta ställning för endera sidan i nuläget.

– Jag ska se var jag får bäst inflytande med min politik, säger Bergsten.

I ett pressmeddelande skriver styrelsen för Politiskt alternativ, att partiet inte har några kommentarer till Bengt Bergstens planer på att agera som politisk vilde. Istället ber Politiskt alternativ att få återkomma efter nästa medlemsmöte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer