Mårdseleforsen vid Vindelälven i Västerbotten. Foto: Marcus Bäckström

FN beslutar om Vindelälvens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen ska det avgöras om Vindelälven ska utses till ett så kallat biosfärområde av Unesco. FN-organet för kultur, vetenskap och utbildning ska fatta beslut i Paris.

Ordet biosfär betyder allt levande på jorden och ett biosfärområdes är ett område där naturen bevaras samtidigt som social och ekonomisk utveckling gynnas. Sedan 2015 har man inom området jobbat med kandidaturen och idag mellan klockan 10 och 13 fattas beslutet.

– Jag tror att sannolikheten för att Vindelälven blir biosfärområde är stor, säger koordinatorn Anders Esselin till SVT.

Unesco kan komma att sätta sin stämpel på Vindelälven

När frågan avgörs  under onsdagen finns en delegation från styrelsen på plats i Paris. Runt om i länet väntar övriga styrelsen och andra intressenter på det besked som vid ett ja kommer att innebära stora möjligheter för områdena kring av Vindelälvens och nedre Umeälvens avrinningsområden. 

– Om Vindelälven blir biosfärområde innebär det att Unesco sätter sin stämpel på området. Det arbete som vi redan satt igång med att skapa projekt, jobba med hållbar utveckling och hjälpa människor att jobba fram idéer kan fortsätta, säger Anders Esselin.

Projektet har hittills finansierats av Havs- och vattenmyndigheten, kommunerna i området, Länsstyrelsen och Världsnaturfonden. Denna grundfinanisering har kompletterats med projektpengar från olika håll.

Fakta

Sedan år 2015 har Vindelälven-Juhttátahkka arbetat med att utveckla profil och identitet inom ramen för sin kandidatur. Området utgörs av Vindelälvens och nedre Umeälvens avrinningsområden. Drygt 100 000 personer bor i området.

Ett biosfärområde har tre huvudsyften:

  • Utveckla samhället på ett långsiktigt hållbart sätt
  • Bevara biologisk och kulturell mångfald, ekosystem och landskap
  • Stödja demonstrationsprojekt, forskning och miljöövervakning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.